Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) το οποίο εμπνεύστηκε, δημιούργησε και χρηματοδότησε η οικογένεια Λαζάρου Εφραίµογλου, είναι Κοινωφελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) το οποίο ιδρύθηκε το 1993 και κυρώθηκε με τον Νόμο 2169/1993.
Σκοπός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβάλει τη συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, το Ίδρυμα ασχολείται με τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας με τη χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, με ιδιαίτερη έμφαση στο Μείζονα Ελληνισμό.
Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το ΙΜΕ έχει αναπτύξει μεγάλης κλίμακας επιστημονική και ερευνητική δράση σε σειρά τομέων, εφαρμόζοντας πρωτότυπες διεπιστημονικής προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες σε συνδυασμό με τις επιστήμες της πληροφορικής.
Οι δράσεις του καλύπτουν τομείς όπως:
Οι δράσεις του καλύπτουν τομείς όπως η έρευνα και διαχείριση πολιτισμικής πληροφορίας, η ιστορία και αρχαιολογία, ευρύτερη εκτός Ελλάδος ανασκαφική δραστηριότητα, αρχιτεκτονικούς ανασχεδιασμούς, γεωγραφική ιστορική πληροφορία, γενεαλογίες και προφορική ιστορία, εκπαιδευτικές εφαρμογές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεθοδολογιών και την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών στους τομείς των πολυμέσων και διαδικτύου, Γεωγραφικών πληροφορικών συστημάτων, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατων γραφικών, γλωσσικής τεχνολογίας και σημασιολογικών βάσεων δεδομένων, και ρομποτικής..
Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του ΙΜΕ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και μια ευρύτερη αναγνώριση τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στο κοινό, το οποίο έχει συνδέσει το ΙΜΕ με την χρήση των νέων τεχνολογιών στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμοσμένη έρευνα και στην αξιοποίηση της ερευνητικής προσπάθειας και άλλων ερευνητικών φορέων στην προοπτική της επιχειρησιακής εφαρμογής της στον τομέα του πολιτισμού.
Ο Δήμος Σαλαμίνας μέσω της Δ/νσης Κοιν.Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΙΜΕ, υλοποίησε το έργο «Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας» και είναι υπεύθυνος λειτουργίας του χώρου στον οποίο φιλοξενείται.
Μέσω αυτής της συνεργασίας εκφράστηκε η βούληση των δύο φορέων της από κοινού προώθησης της Ιστορικής ανάδειξης του γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας όλης της Ευρώπης.
Στις 8 Ιουλίου 2016 ιδρύθηκε η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ». Ο σκοπός της αστικής Εταιρείας είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός και σε καμία περίπτωση δε θεωρείται κερδοσκοπικός/εμπορικός. Η Εταιρεία επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής. Σκοπός της Εταιρείας είναι η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών του Δικτύου με άλλες νησιωτικές περιοχές καθώς και περιοχές για την ολοκληρωμένη αγροτική και αστική ανάπτυξη σύμφωνα με το άρθρο 219 και 220 του Δ.Κ.Κ.
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της η Εταιρεία θα αποτελεί μία Ομάδα Τοπικής Δράσης για την προετοιμασία, την κατάρτιση της τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και μεταξύ άλλων του Τοπικού Προγράμματος CLLD 2014-2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Εταιρεία θα αποτελέσει «κεντρική πύλη» για τους δυνητικούς δικαιούχους στα νησιά της Αττικής και θα παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης και απλοποιημένης επιτόπου ενημέρωσης και διαχείρισης των δυνατοτήτων ευρωπαϊκών και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και μεταξύ άλλων μέσω του Μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του Εθνικού Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης περιόδου 2014-2020 και της Προτεραιότητας 4 του ΕΠΑλΘ 2014-2020.