Σύγκρουση της Αθήνας με την Αίγινα
Ναυτικός νόμος του Θεμιστοκλή όπου τα κέρδη από την πρώτη φλέβα αργύρου που ανακαλύφθηκε στο Λαύριο διοχετεύονται στην κατασκευή τριήρεων. Κατασκευή του οχυρού λιμανιού στον Πειραιά. Οι Αλευάδες, αρχοντική οικογένεια η οποία ελέγχει την πόλη Λάρισα στη Θεσσαλία, έρχεται σε συμφωνία με τους Πέρσες.
Συγκέντρωση του περσικού στρατού στις Σάρδεις υπό διοίκηση του ίδιου του Ξέρξη. Στέλνονται εκ νέου πρέσβεις στις ελληνικές πόλεις. Δημιουργείται μία πανελλήνια συμμαχία με επικεφαλής τη Σπάρτη. Η Αθήνα και η Αίγινα συνάπτουν ειρήνη. Στέλνεται πρεσβεία στον τύραννο των Συρακουσών Γέλωνα στη Σικελία ζητώντας βοήθεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ειρήνη μεταξύ Σπάρτης και Άργους.
Επίσημη δημιουργία μιας πανελλήνιας συμμαχίας με κέντρο το Ιερό του Ισθμού στην Κόρινθο. Ο περσικός στρατός βρίσκεται στον Ελλήσποντο.
Ο Ξέρξης περνά τον Ελλήσποντο και μέσω Θράκης και Μακεδονίας βαδίζει προς την κυρίως Ελλάδα. Οι ελληνικές πόλεις συνεδριάζουν στον Ισθμό και κηρύσσουν ειρήνη μεταξύ τους και επιστροφή των εξόριστων.
Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια των Ελλήνων να σταματήσουν τον Ξέρξη στα Τέμπη της Θεσσαλίας ο βασιλέας της Σπάρτης Λεωνίδας καταλαμβάνει το στενό των Θερμοπυλών, ενώ ο ενωμένος ελληνικός στόλος πλέει προς τη Σκιάθο. Σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή της ναυμαχίας του Αρτεμισίου και της μάχης στις Θερμοπύλες. Αν και στη θάλασσα το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, στις Θερμοπύλες παρά τις αρχικές επιτυχίες, ο Λεωνίδας υπερφαλαγγίζεται. Τόσο ο ίδιος όσο και υπερασπιστές του στενού πολεμούν μέχρι ενός. Προέλαση του Ξέρξη στη Φωκίδα. Ο ελληνικός στόλος αποσύρεται. Οι Έλληνες αποφασίζουν να οχυρωθούν στον Ισθμό και οι Αθηναίοι να εγκαταλείψουν την πόλη τους.
Ο Ξέρξης εισέρχεται στην Αθήνα η οποία πυρπολείται σε αντίποινα για την πυρπόληση των Σάρδεων. Λαμβάνει χώρα η ναυμαχία στη Σαλαμίνα. Η καταστροφή του περσικού ναυτικού αλλάζει τα δεδομένα της εκστρατείας.
Ο περσικός στόλος αναδιπλώνεται στη Μικρά Ασία ενώ ο Ξέρξης επιστρέφει στην Ανατολή. Ο περσικός στρατός όμως αποσύρεται για τον χειμώνα στη Θεσσαλία με επικεφαλής τον Μαρδόνιο, γαμπρό του Ξέρξη.
Ο ελληνικός στόλος συγκεντρώνεται στην Αίγινα και πλέει προς τη Δήλο.
Ο Μαρδόνιος εισβάλλει στη Βοιωτία, την οποία μετατρέπει σε στρατηγείο του. Η Αθήνα για μία ακόμα φορά εγκαταλείπεται, καταλαμβάνεται και καταστρέφεται. Ο ελληνικός στρατός αρχίζει να συγκεντρώνεται στη Βοιωτία.
Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Χίο τη Σάμο και τη Λέσβο.
Νίκη των Ελλήνων στις Πλαταιές εναντίον του Μαρδόνιου. Αυτός χάνει τη ζωή του, ενώ τα υπολείμματα του στρατού του υποχωρούν άτακτα προς τον Ελλήσποντο. Στη Μικρά Ασία ο ελληνικός στόλος κατανικά ένα μέρος του περσικού στόλου οχυρωμένου στο ακρωτήριο της Μυκάλης.
Παρά το ότι η Σπάρτη αποχωρεί από τη διοίκηση του ενωμένου ελληνικού στόλου, οι Αθηναίοι παραμένουν εν δράσει και προχωρούν προς τον Ελλήσποντο. Στη διαδρομή πολιορκούν και καταλαμβάνουν τη Σηστό. Οι Πέρσες έχουν εκδιωχτεί οριστικά από τον κυρίως ελλαδικό χώρο.